Nieuwsbericht

5 juli 2023

  

De motards van Alpe d’HuZes, een onmisbare schakel

Het unieke aan Alpe d’HuZes is dat het draait op vrijwilligers. Zo zijn er de vlaggers op de berg die zorgen voor veiligheid, de vele handen die de hele week al het eten serveren en de sterke armen die de berg van al die prachtige banners voorzien. Allemaal onmisbare vrijwilligers. En deze zijn niet alleen tijdens de koersweek actief.

 

Veiligheid voor alles

Zo zijn er de motards, een onmisbare schakel op de berg. Zij zorgen er voor dat deelnemers tijdens de koersdag veilig kunnen klimmen én afdalen. Zij houden mee in de gaten of je er nog ‘fris’ bijzit. In de editie van 2023 reed er zelfs een motor rond die je snel van nieuw fietsmateriaal kan voorzien. En dan zijn er nog de CaCo’s, de motards die in geval van calamiteiten de boel coördineren. Bij het onweer van 2017 is gebleken dat zij snel en veilig kunnen handelen als dat nodig blijkt.

Geen schoolreisje

Als om half vijf in de vroege ochtend het startschot van Alpe d’HuZes klinkt, zijn de 110 motards al een paar uur aan het werk. Hun aanwezigheid tijdens de koersdag is zeker geen schoolreisje te noemen. Al vanaf twee uur in de nacht begeleiden zij de renners die boven op de berg verblijven, veilig naar de start beneden. Hun werkdag duurt tot negen uur ’s avonds, als de berg weer ‘schoon’ is en alle deelnemers gefinisht zijn. Als je dus een motard treft op de koersdag, kun je ervan uitgaan dat hij of zij goed voorbereid is.

Strakke voorbereiding

Al ruim voor de koersweek vinden er namelijk voor de motards op meerdere fronten trainingen plaats. Ook deze trainingen worden door vrijwilligers verzorgd.

Zo volgen de motards bij Intertraining in Nieuw Vennep jaarlijks een BHV-training. Daarnaast hebben ze bij Defensie in Oirschot een verplichte rijvaardigheidstraining gevolgd, verzorgd door Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden. Hiervoor geldt dat de motards intensief voorbereid worden op de omstandigheden van Alpe d’HuZes: een druk sportevenement in bergachtig gebied. Zo’n dag kan enkel slagen met goede instructeurs:, onder andere Politie Midden-Nederland, de Marechaussee en a12 opleidingen leveren hiervoor de juiste mensen.

Flink trainen om goed voorbereid aan Alpe d’HuZes deel te kunnen nemen, maakt hongerig. Daar kunnen de deelnemers, maar ook de motards van mee spreken. Daarom is het extra fijn dat Jaarbeurs Utrecht en Van Rooijen alle lunchmaaltijden tijdens de trainingen heeft verzorgd.

 

Stikstof?

Helaas wordt het door de Nederlandse wet- en regelgeving niet makkelijker gemaakt om zulke trainingen goed en met de juiste vergunningen te kunnen organiseren. Ook tijdens een motardtraining moet aan de stikstofnormen voldaan worden. Hiervoor is gelukkig de juiste hulp gevonden, want MHB Consult heeft belangeloos alle papierwerk in orde gemaakt, zodat er met de juiste vergunningen getraind kon worden.

Win-win

Alle motards rijden tijdens de koersdag goed zichtbaar rond. Hun gele hesjes staan vol met sponsoren, die met hun plek op het hesje Alpe d’HuZes financieel ondersteunen. En alsof dat nog niet genoeg is worden de hesjes zelf ook nog eens gesponsord door Motoport. Een echte win-win situatie dus: zichtbaarheid en het goede doel.

Dankzij alle motards en de vele instructeurs en bedrijven die hun trainingen verzorgen, kan Alpe d’HuZes veilig georganiseerd worden en daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor.

Want: zonder vrijwilligers geen Alpe d’HuZes!