Deelnemers Alpe d’HuZes zamelen ruim 7 miljoen in voor kankeronderzoek

04 Jun 2020

Nederlands grootste goededoelenevenement dit jaar digitaal – Alpe d’HuZes special edition steekt vandaag een hart onder de riem van kankerpatiënten

Alpe d’HuZes maakt 7,2 miljoen euro over naar het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. Dat is in overleg met KWF Kankerbestrijding besloten en werd vanochtend vroeg bekendgemaakt bij de start van Alpe d’HuZes special edition.

Het bedrag is tot nu toe ingezameld door de deelnemers aan de 15e editie van Alpe d’HuZes, die vanwege het coronavirus is verschoven naar 2021. Door het geld nu over te maken, en niet pas na afloop van de jubileumeditie volgend jaar, blijft Alpe d’HuZes nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk maken en valt het onderzoek naar kanker niet stil.

“Juist nu, nu het coronavirus alles en iedereen raakt, ook de strijd tegen kanker, is het belangrijk dat kankerpatiënten gesteund worden”, zegt Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes. “Kanker is al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland1) en stopt niet door corona. Opgeven is voor ons geen optie, daarom gaan we door.”

Alpe d’HuZes is als een diamant: een onverwoestbaar goededoelenevenement, omdat we geloven in een wereld waarin niemand meer doodgaat aan kanker. En die diamant laten we vandaag schitteren.

Tegen de achtergrond van ruim tweeduizend brandende kaarsen, klonk, zoals altijd, om half 5 vanochtend op Landgoed Hemmen, gelegen tussen Tiel en Arnhem, het startschot voor Alpe d’HuZes special edition; een (virtuele) toer door Nederland die in het teken staat van bezinnen en herdenken, herinneren, strijden, onderzoeken, het leven vieren en samen klimmen.

De special edition wordt ondersteund door Maarten Peters, onder meer bekend van het Alpe d’HuZes-lied Dichter bij de hemel kom ik niet. Hij zal op meerdere plekken mensen toezingen die geraakt zijn door kanker. In lijn met de traditionele ‘saamhorigheidsklim’ op elke Alpe d’HuZes-koersdag wordt ’s avonds de dag afgesloten met een virtuele klim van de Franse alp.

Alpe d’HuZes: een niet weg te denken actie voor het financieren van kankeronderzoek
Sinds de eerste editie in 2006 is Alpe d'HuZes uitgegroeid tot het grootste fondsenwervende evenement van Nederland. Uniek hierbij is dat het evenement volledig wordt georganiseerd door vrijwilligers en dat iedere bij elkaar gefietste en gelopen euro voor 100 procent naar kankeronderzoek gaat.

In 2019 namen ruim 4.300 mensen deel aan de veertiende editie van Alpe d’HuZes en haalden zij bijna 12 miljoen euro op. Het evenement heeft vorig jaar 28 nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van kankerbestrijding. Van het gebruik van kunstmatige intelligentie voor een betere opsporing van kanker tot opereren met behulp van fluorescerende stoffen en van borstkanker2) tot neuroblastoom3).

Dit jaar zou het maximumaantal van 5.000 deelnemers de Alpe d’Huez beklimmen om daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Inclusief alle supporters en vrijwilligers verwachtte de organisatie tijdens het evenement ongeveer 15.000 mensen op de Franse alp. De 15e editie van Alpe d’HuZes vindt nu plaats op 3 juni 2021 en is – zoals altijd – onderdeel van een hele koersweek, van 30 mei tot en met 4 juni 2021.

  

1) “Kanker oorzaak van 3 op de 10 sterfgevallen” (bron: CBS).

2) Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar (bron: www.kanker.nl).

3) Neuroblastoom is kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel en komt alleen bij kinderen voor. Elk jaar krijgen ongeveer 30 kinderen in Nederland de diagnose neuroblastoom. Bijna alle kinderen zijn jonger dan zes jaar (bron: www.vokk.nl).