Erik Scheper: Je wordt een ander mens van Alpe d’HuZes

01 Apr 2019

“Zelf een steentje bijdragen kan op zoveel manieren. Als we met onze muziek iemand één bocht verder kunnen helpen, is het al geslaagd”, aldus Erik Scheper, muzikant van de folkband Opa’s Kunstgebit en zelf ook deelnemer. “Het doel dat boven alles staat is geld ophalen voor kankeronderzoek. En daar kan je op zoveel manieren iets voor doen. Alpe d’HuZes is een emotionele rollercoaster, maar zeker een die je meegemaakt wilt hebben.”

Meer, anders, groter
“Mijn vrouw en ik doneerden op vele manieren ten behoeve van kankeronderzoek. En we wilden meer, iets anders, iets groters. Door wat zoekwerk kwamen we bij Alpe d’HuZes uit en in 2015 stond Opa’s Kunstgebit te spelen op de berg tussen bocht 7 en 6. Sindsdien zijn we er elk jaar weer en mogen we steeds meer doen voor dit mooie event. We hadden het één keer kunnen doen, maar dit jaar zijn we er voor de vijfde keer. Het is zo mooi en fijn om te doen. Voor anderen en ook zeker voor mezelf. We hebben al zoveel naasten verloren aan kanker en dat werkt natuurlijk door in onze eigen emoties. Waar ik de eerste keer, tijdens een barbecue op de camping, alleen het eerste couplet van ‘Ride On’ over mijn lippen kreeg, kwam ik afgelopen jaar al tot het derde couplet. Je wordt een ander mens van Alpe d’HuZes.”

Verhalen
“Als muzikant langs de route maak je van alles mee. Iedereen is er met zijn hele hart en wij ook. Soms stoppen mensen even, komen ze bij je zitten. Even opladen of samen zingen. Het leuke is ook dat deelnemers een naambordje hebben, dus je kan iedereen ook persoonlijk toezingen!
En naast deze vrolijkheid zijn er de emotionele verhalen. Zoals een meisje dat fietst in de plaats van haar kort daarvoor overleden moeder, terwijl ze zelf pas schoon is verklaard. Hier mag je een lach en een traan met elkaar delen. Zo bijzonder dat je er op zoveel manieren kan zijn voor elkaar.”

Meer livemuziek
“Wat zou het geweldig zijn als er meer livemuziek op de berg komt. Gewoon akoestisch. Het is geweldig om te doen en je krijgt er zoveel voor terug. Het is voor deelnemers zo fijn dat er iets gebeurt op de berg. Ze trekken zich aan je op en dat geeft wederzijdse energie. Ook de mensen die er even helemaal doorheen zitten, weten toch een glimlach op hun gezicht te krijgen. Of kunnen nog net één vinger van het stuur loskrijgen als groet. Je doet het samen, echt prachtig!

Zelf doe ik mee met de eerste klim, de stilteklim. De extra uitdaging voor mij als deelnemer is om vóór 8.00 uur terug op onze speelplaats te zijn. Vanaf dat tijdstip mogen we beginnen met spelen en dan wil ik natuurlijk wel klaarstaan voor al die deelnemers. When was the last time you did something for the first time? Meld je aan als muzikant en beleef een week om nooit te vergeten!”

Geld inzamelen
“Elk jaar zamelen we met Opa’s Kunstgebit geld in voor kankeronderzoek en nemen we dit mee de berg op. Dit jaar geven we op aanvraag speciale huiskamerconcerten. Deze en alle andere gages komen ten gunste van Alpe d’HuZes. Karin maakt en verkoopt knuffels. Alles samen met Team Taarlo. Zelf wil ik dus ook gaan fietsen, en Karin hardlopen. Zoals een vriend het zei: ‘Niet voor hen die we verloren zijn, maar voor hen die we ermee kunnen helpen.’ En met wat voor gevoel ik die berg op ga? Wat geweest is, zit in mijn hart. Nu fiets ik voor de toekomst.”