Geniet van elke meter die je trapt

31 May 2017

In 2012 gingen Martin en Willemien Hoevenaars naar de Alpe d’Huez. Op de fiets, bepakt en bezakt, vanuit Scherpenisse. Martin zou voor de eerste keer meedoen aan Alpe d’HuZes, Willemien ging mee om te supporteren. “Een symbolische reis”, vertelt Martin: “Willemiens vader, Wim, was al drie jaar aan het vechten voor zijn leven. Zij nam hem symbolisch mee naar de top op zijn oude racefiets, die voor die rit was omgebouwd tot toerfiets.”

Wim had maag- en slokdarmkanker en later bleek ook zijn lever aangetast. Na een aantal chemokuren is uiteindelijk zijn maag weggehaald.
“Na twee weken fietsen kwamen we bij de Alpe aan. Ik weet nog goed dat we met volle bepakking, tentje achterop, omhoogploeterden. En precies in bocht 7, luid getoeter: daar kwamen onze ouders aan! Ze reden ons met de auto achterop, mijn ouders en die van Willemien. We waren blij, maar we schrokken ook. Wim kon door complicaties nauwelijks lopen en hij verbeet de pijn. Maar op de koersdag was hij erbij! Elke keer als ik voorbijfietste, stond hij te juichen, met z’n krukken omhoog! Zo mooi. Hij putte enorme kracht en inspiratie uit die dagen op de berg. Van onmacht naar kracht. Een berg wilskracht.”

Elke keer als ik voorbij fietste, stond hij te juichen, met z’n krukken omhoog!

“Een jaar later wisten we dat het echt niet meer goed zou komen met Wim. We waren toen al bij mijn schoonouders in huis getrokken om ze bij alle dagelijkse dingen te ondersteunen, zoals de hond uitlaten, waken. Ik had me opgegeven voor mijn tweede Alpe d’HuZes-deelname, maar het leek me beter om niet te gaan. Tot Wim zei: ‘Waarom niet? Wat houdt je tegen? Voor mij kun je niks meer doen, maar al die andere mensen hebben het hard nodig! Doodgaan moet ik toch zelf doen. Ik heb gezien hoe bijzonder het daar op de berg is, dus ga!’ En toen was het duidelijk: we gingen! Wim heeft ons gestuurd. Ik kreeg wel een opdracht van hem mee: ‘Geniet van elke meter die je trapt.’ We hebben heel intens afscheid genomen, want eigenlijk wisten we wel dat we elkaar niet meer zouden zien. Met tranen in de ogen zijn we naar de Alpe gereden. We hielden contact met Nederland, en het ging die week alleen maar slechter met Wim ...”

Lachend op de fiets

Martin nam Wims opdracht die koersdag ter harte. In 2012 had hij de zes keer net niet gehaald, en eigenlijk baalde hij daar toen van. “Maar die dag ben ik vier keer omhooggefietst en ik heb van elke meter genoten! Dat zie je ook op de foto’s: het eerste jaar verbeten, het tweede jaar met plezier; op alle foto’s zit ik ondanks alles lachend op de fiets! Toen ik na mijn derde klim bovenkwam, had Willemien net haar zus aan de lijn. Wim was sinds de nacht niet meer aanspreekbaar en lag in coma. Toen Willemien sprak wenkte de verpleegster haar zus om dichterbij te komen, omdat ze zag dat Wim reageerde op Willemiens stem. Met een laatste inspanning leek hij ons te laten weten dat hij er nog was. Wim probeerde zijn hand op te tillen voor een laatste groet en toen zakte hij weg. Die reactie was een groot hart onder de riem, en zo ging ik met gemengde gevoelens nog een keer omlaag en weer omhoog. Bij het finishplein brandde het kaarsje nog dat we de avond ervoor voor hem hadden gebrand. Een teken! De volgende ochtend vroeg werden we gebeld: Wim was om zes uur overleden. Ik verdenk hem ervan dat hij het uit z’n tenen heeft gehaald om de koersdag te overleven. Zo was hij wel.”

Die koersweek was voor Martin en Willemien heel triest, maar ook heel mooi. “We zijn fantastisch opgevangen door ons team, team BoZes. Iedereen leefde zo mee. Barbara, een van onze teamleden, heeft zelfs haar zesde klim laten gaan, om Willemien te steunen. Ook dat is Alpe d’HuZes: er voor elkaar zijn als het echt nodig is. De week daarop was de begrafenis. Ons hele team was er en zong mee met Dichter bij de hemel kom ik niet.”

Op 1 juni zijn ze er weer bij: Willemien als supporter, Martin op de fiets. Eén ding is zeker: hoe vaak hij ook omhoogfietst, hij zal genieten van elke meter die hij trapt. Met Wim achterop.