Help, oma heeft kanker

04 Mar 2021

In 2013 kreeg Tineke Berghmans de diagnose borstkanker. Ondanks de behandelingen bleef zij doen wat haar energie gaf, zoals zingen in een koor. Via dit koor kwam zij in aanraking met Alpe d’HuZes. “Toen de dirigent vertelde dat hij ook voor mij meedeed met Alpe d’HuZes raakte dit me diep”, vertelt Tineke. Als verrassing zijn ze naar de berg gegaan om hem in te halen, en daar is ze besmet geraakt met het Alpe d’HuZes-virus.

Dansend over de finish

Het jaar daarop, in 2015, heeft Tineke zelf meegedaan, met team Jamula. Het kostte haar zo veel energie, bijna was ze gestopt, ze kon niet meer. Maar opgeven is geen optie, en ondanks dat ze om de honderd meter moest uitrusten ging ze door. “Toen ik zag dat mijn zoon Thijs, dochter Marijke en schoonzoon Sander, me als verrassing op stonden te wachten ging ik dansend de finish over. Dat kon ik ineens weer.”

Na deze ervaring besloot Marijke dat zij zich wilde inzetten in 2018. Eerst als vrijwilliger, aangezien het door de komst van hun eerste zoon niet mogelijk was om de klim te maken. Sander is in 2018 omhoog gefietst, met team Jamula en Marijke en haar ouders als supporters.

 

Schrijf, teken, schilder. Je verhaal op een creatieve manier uiten, kan heel erg helpen

 

Kanker bespreekbaar maken

In 2019 is Team BerghStrijders opgericht, bestaande uit Marijke, haar man Sander, broer Bart en zwager Koen.
In 2020 zou Marijke de berg gaan beklimmen, lopend. Ook al ging dit niet door, ze is niet bij de pakken neer gaan zitten.

Uit alle ervaringen rondom haar moeders ziekte is het idee ontstaan om kanker op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken bij jonge kinderen. Hier is het boek Help! Oma heeft kanker! uit voortgekomen. Dit boek laat zien wat het betekent om kanker te krijgen. In het boek krijgen de kinderen Guus en Katie te horen dat hun oma kanker heeft. Samen met anderen zetten zij zich in om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

“We hebben ervoor gekozen om niet autobiografisch te schrijven,” legt Marijke uit. “We wilden het verhaal voor jonge kinderen begrijpelijk en herkenbaar maken, mede door de basisschool te betrekken in het verhaal. Toch zijn er zeker raakvlakken, want de oma in het boekje lijkt echt op mijn moeder.” Waarop Tineke glimlacht.
Marijke vertelt waarom de tekeningen, die gemaakt zijn door Koen, in zwart-wit zijn. Hierdoor kun je heel interactief met kinderen aan de slag, ze kunnen de tekeningen zelf inkleuren.
“Het is geen boekje voor een groot publiek,” geeft Marijke aan, “maar wel voor een belangrijk publiek. Voor de generatie die er in de toekomst zelf mee te maken kan krijgen.”

 

 

 

Herinneringen

Tijdens het schrijven kwamen er veel herinneringen terug. Ze beleefden veel dingen opnieuw en leerden van elkaar hoe ze die periode ervaren hadden. Marijke herinnert zich dat haar moeder de onvermijdelijke beslissing genomen had om haar hoofd kaal te laten scheren op de dag dat ook haar eerste kleinzoon Daan geboren werd. “Dat was heel confronterend,” zegt ze, “voor de eerste keer mijn neefje zien en voor de eerste keer mijn moeder met een kaal hoofd zien, op dezelfde dag.”

Tineke heeft het Toon Hermanshuis benaderd om het boekje te promoten. Ze gaat zodra het weer kan ook andere instanties, persoonlijk benaderen. Persoonlijk werkt nu eenmaal beter dan per e-mail.
Aan andere Alpe d’HuZessers willen Tineke en Marijke meegeven dat je verhaal op een creatieve manier uiten, heel erg kan helpen. Schrijf, teken, schilder, wat voor jou werkt. Het boekje maken was voor hen een fijne en persoonlijke manier om dit verder te verwerken.

Het boekje Help! Oma heeft kanker! is voor €12,95 (excl. verzendkosten) verkrijgbaar via Help! Oma heeft kanker!

 

Actiepagina's: 
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/MarijkeBerghmans10029

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/berghstrijders