Project 46: Ro-Ger (46) op 4-6 naar de top

13 Jan 2020

Op 4 juni 2020 zijn Roger Enger en Gerald Willemsen twee van de 5000 mensen die de Alpe d’Huez gaan beklimmen. Samen vormen Roger en Gerald team Project 46. Dit jaar worden ze allebei 46 en zullen zij op 4-6 hun vaders eren door de berg zo vaak mogelijk te beklimmen. Ze gaan voor zes keer!  

 

      

Roger verloor op 17-jarige leeftijd, zijn vader aan huidkanker. Veel te vroeg voor een jongen van zo’n leeftijd. Sofia, de vrouw van Roger, vertelt hoe het idee ontstond om mee te doen aan Alpe d’HuZes: “Toen Roger zijn vader verloor, kende ik hem nog niet. Maar zoiets blijft toch als een gemis voelen. Je moet op een bepaalde manier door en je weg vinden in het leven. Lang geleden hoorden we over Alpe d’HuZes. En toen al zei Roger dat hij zou meedoen als hij de leeftijd van 46 jaar had bereikt. Dat is namelijk de leeftijd dat zijn vader overleed. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar naarmate die leeftijd dichterbij kwam, werd het serieuzer. De leeftijd dat een ouder is overleden is blijkbaar toch een drempel voor veel mensen, dus dat leek Roger een mooi moment om mee te doen. Dat moment is nu eindelijk daar.”

 

Team Project 46 krijgt vorm

Roger vindt zijn metgezel in Gerald, die - ook op vroege leeftijd - zijn vader is verloren  aan een hersenbloeding. Gerald ‘kent’ daarom de pijn die Roger meedraagt en vond het mooi om hem te steunen in Project 46 en zo ook zijn eigen vader te eren. Ze noemen zich ook wel team Ro-Ger, afgeleid van hun voornamen. De mannen hebben Sofia tot ‘manager’ gebombardeerd. Zij is de stille kracht achter het team. “Ik ondersteun ze met allerlei zaken”, vertelt Sofia. “Ik beheer de Facebook-pagina ‘Roger en Gerald fietsen Alpe d’HuZes’ en samen met de kinderen, Mike (16) en Zoë (19), helpen we bij het verzamelen van sponsoren. En met mijn Griekse moeder hebben we een succesvolle Griekse kokoscake-actie opgezet. Uiteindelijk is het belangrijkste doel van Alpe d’HuZes toch om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het KWF.”

 

Preventieve kankerzorg is enorm belangrijk

De ziekte van Rogers vader speelt nog steeds een belangrijke rol en komt nog dagelijks terug in het leven van de familie uit Zoetermeer. De huidkanker, waar ook de opa van Roger aan is overleden, is erfelijk en zowel Roger als zoon Mike staan onder strenge controle bij de Brinkmann Kliniek in Nieuwegein. “Vooral de mannen binnen onze familie lijken gevoelig voor deze vorm van huidkanker, maar ook de zus van Roger en haar dochter staan onder controle. Bij Roger werd er afgelopen jaar een kwaadaardig melanoom gevonden, die inmiddels gelukkig zonder uitzaaiing verwijderd is. Ieder half jaar worden de ‘vadervlekken’ gecontroleerd en dit jaar moesten zowel Roger als zoon Mike onder het mes om actieve vlekken te laten verwijderen. Dan weten we meteen weer waarvoor we straks Alpe d’HuZes fietsen. Want juist mede door dit evenement is de preventieve kankerzorg in Nederland enorm verbeterd”, vertelt Sofia. “En het is nog lang niet genoeg. Momenteel vechten een aantal mensen die dicht bij ons staan ook tegen kanker. Ook daarom willen we meevechten voor het doel dat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker.”

 

De training is in volle gang

Roger en Gerald trainen zich ondertussen helemaal suf om het doel van zes beklimmingen te behalen. Met de klimclassic hebben ze de eerste klimmeters in de benen en ook op de Tacx is de Alpe d’Huez inmiddels vele malen beklommen. “Eén keer is gelukt, nu nog zes keer achter elkaar”, sluit Sofia vol verwachting af.

 

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Project-46-Ro-Ger

https://www.facebook.com/RogerenGerald/