Team Okido: met drie generaties sportief en creatief

11 Feb 2021

In 2019 ging Gerrie Kosman, genezen van darmkanker, als supporter voor zijn zoon Jimmy mee naar Alpe d’HuZes. Terug thuis deelde hij enthousiast zijn ervaringen met zijn dochter Vanessa en haar gezin. Momenten van herkenning. Zij waren op 6 juni, gekluisterd aan de tv om niets van Alpe d’HuZes te hoeven missen, besmet geraakt met het virus dat al 14 jaar duizenden Nederlanders in de eerste juniweek naar Alpe d’Huez trekt.

Vanessa’s kinderen, Calvin en de tweeling Medea en Jayden, bleken zodanig besmet dat ze zich wel met een team móesten inschrijven voor 2020. Opa Gerrie zou ook weer meegaan. Nu niet als supporter maar als deelnemer. Vanessa Schel-Kosman is captain van het ‘drie generaties’ team Okido Nijmegen.

 

Vonk

“Dat die vonk van enthousiasme op ons allemaal oversloeg was een mooi gevoel”, kijkt Vanessa terug. “Samen een financieel steentje bijdragen aan kankeronderzoek, wat kun je meer doen? Dat het noodzakelijk is hebben we van dichtbij ervaren. Mijn vader is mede genezen door onderzoek dat in het verleden gedaan is. Maar we hebben twee naaste familieleden die geconfronteerd zijn met kanker. We hopen dat ook nu eerder onderzoek resulteert in een goede afloop. We beseffen dat dit helaas nog niet voor iedereen geldt.”

Ambitieus doel

“We hadden als team het doel gesteld 10.000 euro in te zamelen”, vervolgt Vanessa. “Evenementen die substantieel zouden moeten bijdragen waren een pubquiz en een fancy-fair. De voorbereidingen waren in volle gang toen het coronavirus het Europese continent binnendrong en zich snel verspreidde. In maart 2020 gingen we gedwongen in lockdown. Alpe d’HuZes werd, volkomen begrijpelijk, afgelast. Een enorme teleurstelling. De acties vielen stil, onze training werd afgeschaald. Alle plannen een jaar doorgeschoven.”

Alternatief
Na het aanvankelijke enthousiasme en de daaropvolgende teleurstelling resteerde er toch voldoende energie binnen het team om 4 juni niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Vanessa, Medea en Jayden hebben, bepakt met een rugzak waarop een groot hart met daarop de namen van allen waarvoor ze in Frankrijk de Alpe d’Huez wandelend hadden willen beklimmen, een wandeling door de eigen omgeving gemaakt. Op voor hen dierbare plekken, stadion De Goffert – je bent tenslotte NEC-fan of niet –, de scholen van de kinderen, maar ook het kerkhof, staken ze kaarsjes aan. Een mooi alternatief voor de beoogde beklimming in Frankrijk.

 

Overtreffen
Ondanks de lockdown, die zeker nog tot begin maart zal duren, pakt Okido Nijmegen de voorbereidingen voor de komende koersdag weer op. Vanessa: “Natuurlijk, we hebben geen idee of we dan in Frankrijk zijn of niet. Vooralsnog gaan we daarvan uit en dus zijn we ook weer aan het trainen. Dat is zeker voor mij belangrijk omdat ik lijd aan fibromyalgie. Voor mij geldt dat ik, als ik aan de finish ben, mijzelf sportief overtroffen heb. Maar we gaan als team ook proberen ons financiële doel te overtreffen.”

‘Jezelf sportief en creatief overtreffen’

Mondkapjes
“Events waar de nodige mensen op af komen, kunnen we voorlopig vergeten. Ik raad iedereen aan om te kijken wat wel mogelijk is. Pak je kansen. Doe een beroep op je creativiteit. Bundel krachten. Kijk wat andere deelnemers doen. Ik knutsel graag, textiel bedrukken is een voorbeeld. Mij is opgevallen dat veel uitingen rondom Alpe d’HuZes suggereren dat het alleen een event voor fietsers is. Niet onlogisch gezien de historie. Dat heeft mij op het idee gebracht mondkapjes te maken en die verschillend te bedrukken, een versie voor fietsers en eentje voor lopers. De kinderen zijn dan weer creatief om acties via Facebook te promoten. Ik kan niet anders zeggen dan dat het lekker loopt!”

Actiepagina Vanessa Schel:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/vanessaschel-kosman

Actiepagina Okido Nijmegen:
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/TeamOkidoNijmegen