Toine Frazer: “Uit dankbaarheid doe ik mee aan Alpe d'HuZes”

17 Jan 2019

Begin juni 2019 gaan ongeveer 5000 mensen de Alpe d’Huez beklimmen. Een van hen is Toine Frazer (46).
Zijn vrouw Jojanneke (40) is een zogenaamde ‘previvor’: ze heeft een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker, maar heeft de ziekte nog niet. Voor Toine voldoende reden om de uitdaging van Alpe d’HuZes aan te gaan en op deze manier zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker.

                                                                                         Toine Frazer (l) & Peter van der Steege (r)


Preventief onderzoek
In de familie van Jojanneke zijn meerdere familieleden overleden aan eierstokkanker en door erfelijkheidsonderzoek weet Jojanneke dat zij de genmutatie BRCA1 heeft. Iets waar ook hun kinderen 50% kans op hebben. Om eierstokkanker (35-45% risico) en borstkanker (60-80% risico) te voorkomen, liet Jojanneke haar eierstokken en eileiders in januari 2018 verwijderen. Begin 2019 zal ze ook preventief haar borstweefsel laten verwijderen en aan beide kanten laten reconstrueren.

Geluk
Hoewel Jojanneke op deze manier haar kans om ziek te worden door dit type kanker tot een minimum reduceert, zijn het voor Toine en Jojanneke ingrijpende tijden. Toine vertelt: “Wij hebben geluk dat we in een tijd leven dat deze preventieve onderzoeken mogelijk zijn. Toch blijven het ingrijpende operaties met toenemende wachtlijsten. Je weet niet precies wanneer de operatie kan plaatsvinden en de hersteltijd, zowel fysiek als mentaal, is lang. Gelukkig is Jojanneke een sterke vrouw en kan zij er goed mee omgaan.”

‘Dan zie je hoe hard en meedogenloos kanker kan toeslaan’

Hoe het ook kan zijn, merkten Toine en Jojanneke afgelopen zomer toen zij met hun buren op vakantie waren. De vader van buurvriend Peter had sinds maart 2017 galwegkanker. Tijdens de vakantie kreeg de familie het vernietigende nieuws dat de kanker weer had toegeslagen en binnen enkele weken overleed Peters vader Harm van der Steege op 65-jarige leeftijd. “Dan zie je hoe hard en meedogenloos kanker kan toeslaan. Een vreselijke tijd voor onze buurvrienden. Wat de familie van Peter troost geeft, is dat hun vader mee kon doen aan een door Alpe d’HuZes gefinancierd levensverlengend onderzoek.
Dit heeft ze nog een aantal mooie maanden gegeven met hun vader.”

Team van previvors, warriors en survivors
Buurman Peter besluit mee te doen aan Alpe d’HuZes en dat was voor Toine de aanleiding om ook mee te doen. Ook op zijn werk horen ze van zijn plannen en inmiddels is ‘Team Firestone’ van negen man sterk opgericht. Velen die meedoen hebben een persoonlijke reden; previvors, survivors en warriors nemen deel. Toine vertelt: “Veel van mijn collega’s zijn fanatieke wielrenners, dus dit is vaak al gespreksonderwerp nummer één. Ik werd er voorheen gek van! Zelf ben ik ook minder sportief aangelegd, maar nu ik mijn eerste trainingen achter de rug heb, beginnen de warme gevoelens voor wielrennen te groeien. En ik kan straks wat meer meepraten tijdens de lunch.”

‘Ik fiets mee om mijn ongelooflijke respect te tonen voor haar dapperheid en voor wat zij op dit moment meemaakt’


Zweep
Iedereen die Toine een beetje kent, weet dat het een lange weg zal zijn om zich voor te bereiden. Vanaf januari gaat de zweep erover en is Toine van plan zichzelf om te turnen tot een ware race-machine met als doel drie keer de Alpe te beklimmen. Uiteindelijk is voor hem het belangrijkste om samen met zijn team een mooi bedrag voor Alpe d’HuZes bij elkaar te fietsen. “Zodat niemand in de toekomst hoeft te sterven aan kanker. Maar ook om mijn dankbaarheid te tonen aan Alpe d’HuZes, omdat hierdoor veel meer mogelijk is in de strijd tegen kanker. En natuurlijk voor Jojanneke, om mijn ongelooflijke respect te tonen voor haar dapperheid en voor wat zij op dit moment doormaakt.”

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/toinefrazer

Ook meedoen aan Alpe d'HuZes? Schrijf je hier in!