Tom 3.0: eerbetoon aan een onvergetelijke vader

24 Jan 2019

Als Tom van der Zwaan op 42-jarige leeftijd te horen krijgt dat hij lymfeklierkanker heeft, is dat schrikken. Niet alleen voor hemzelf. Ook voor zijn vrouw Corette, zonen Joep en Ties, familie en vrienden.
Snel ligt er een behandelplan. Tom gaat ervoor en plakt de term ‘Tom 1.0’ aan zijn leven tot het moment van de diagnose. ‘Tom 2.0' is geboren en optimistisch begint Tom aan de eerste fase van de nieuwe periode in zijn leven: het overwinnen van zijn kanker.

‘Tom 3.0’
Aanvankelijk lijkt Toms optimisme gerechtvaardigd. Tot na enkele maanden blijkt dat de ingezette chemokuur niet het gewenste resultaat heeft. Een alternatieve behandeling is er niet. In maart 2017 overlijdt Tom. Het project 'Tom 2.0' is ten einde. Julie Overduin, de 14-jarige dochter van vrienden Hellen en Ewoud, start het project ‘Tom 3.0’: deelnemen aan Alpe d’HuZes, als eerbetoon aan Tom. De naam waaronder het team deelneemt, is niet verrassend: Team Tom 3.0. En uiteraard is de oudste zoon Joep lid van het team! 
“Een echte levensgenieter”. Zo karakteriseert Corette van der Zwaan haar man Tom. “Hij genoot van zijn gezin en zijn werk. Maar ook van zijn lidmaatschap van een kookclub, allemaal mannen van dezelfde leeftijd. Eens per maand waren ze een vrijdagavond met elkaar aan het koken, drinken en vooral genieten. Ook ging hij helemaal op in zijn sportieve hobby's: zeilen, tennissen en spinnen. En hij genoot intens van de voetbalwedstrijden van zijn zoons Joep en Ties. Tom kon ook spontaan uitjes organiseren voor de kinderen of voor het complete gezin. Dat was niet alleen genieten voor hem, dat was ook genieten voor ons!”

Non-hodgkin
Eind 2015 voelde Tom zich niet lekker. Druk op de borst, kortademig, een pijnlijke schouder. Tom had op dat moment op zijn werk te maken met een ontevreden klant. Hij stak al zijn energie in het zoeken naar een oplossing voor deze vervelende situatie. Het was schrikken toen Tom ’s nachts wakker werd van een hevige druk op zijn borst. Na een bezoek aan huisarts en hartspecialist werd duidelijk dat hij geen hartprobleem had. Maar Tom voelde aan zijn lijf dat er iets niet goed was en drong aan op verder onderzoek. Op 13 januari 2016 volgde de diagnose: kanker. Een week later bleek dat het om een vorm van non-hodgkin ging. Een vorm die goed en makkelijk te genezen was.
“Na drie van de acht geplande chemokuren ging de vlag in top”, zegt Corette. “De kanker was met de helft gekrompen. Gewoon de kuur afmaken en de draad van het leven weer oppakken, dat was ons vooruitzicht. Maar plots werkte de chemo niet meer. Van de hemel terug in de hel. Tom gaf niet op, bleef vechten. Typerend voor hem.”
Maar het ging steeds slechter. Op 2 maart 2017 overleed Tom, slechts 43 jaar oud.

Inslijten
Het gezin van der Zwaan, nu zonder Tom, pakt de draad weer op. Met professionele ondersteuning, maar ook met hulp van familie en vrienden. “Het verlies van Tom slijt niet en nooit”, zegt Corette, “maar we proberen het wel in te laten slijten.”
De deelname van Toms zoon Joep aan Alpe d’HuZes 2019 is een belangrijk onderdeel van dat inslijten.
Het verhaal achter de deelname van Team Tom 3.0 aan Alpe d’HuZes begint bij Julie Overduin, vanaf de basisschool beste maatjes met Joep. In 2012 neemt haar vader Ewoud deel. Met haar klas volgt ze de live-uitzending op de televisie. Daar wil ik ook bij zijn, was Julies gedachte. “En nu is het zo ver”, zegt Julie. “En ik vind het tof dat Joep meefietst.”

Papa is bij me
Joep heeft veel zin in de beklimming van de Alpe d’Huez. ”Wij willen met onze deelname veel geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Ik wens geen enkel kind toe dat het zijn vader of moeder verliest. Ties en ik missen papa heel erg. Als we in bed lagen, kwam hij altijd bij ons kijken en hij ging nooit weg zonder een liedje gezongen te hebben: ‘Joep en Ties zijn papa’s allergrootste vrienden, als je dat maar weet! Voor altijd!’. “Dat liedje zal ongetwijfeld door mijn hoofd spelen als ik op 6 juni aan het klimmen ben”, zegt Joep. 

Naast Joep en Julie zullen ook de andere teamleden van Team Tom 3.0, Julies vader Ewoud, haar opa Jaap, Ivar Hannesen en Jacko van der Meer, Tom op die eerste donderdag in juni gedenken. Maar voor het zo ver is voeren ze actie; minimaal 25.000 euro willen ze binnenfietsen!

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/joepzwaan1811