Wilfred Kok: Je ziekte op de berg achterlaten

16 Feb 2020

Terwijl knallende champagnekurken en vuurwerk het jaar 2015 inluiden, maakt Wilfred Kok zich klaar voor een zware darmoperatie die op nieuwjaarsdag moet plaatsvinden. Op Tweede Kerstdag, vier dagen na het overlijden van zijn moeder, wordt duidelijk dat Wilfred darmkanker heeft. “Ik had vaker buikklachten na het eten van groente als spruiten en allerlei koolsoorten”, vertelt Wilfred.

     

    
“Mijn klachten werden als stress afgedaan, maar op Tweede Kerstdag verging ik van de buikpijn. Ik meldde me op de eerstehulppost. Dat er sprake was van darmkanker had ik niet kunnen vermoeden. En ik schrok ook een beetje van het onmiddellijk moeten opereren. Op 27 december was de uitvaart van mijn moeder. Daarna kon ik me gaan voorbereiden op de operatie.”

 

Herstel
De snelle ingreep was noodzakelijk omdat de tumor Wilfreds darmwand dreigde te perforeren. “Ik heb onwaarschijnlijk snel moeten omschakelen van een actief leven als een gezonde store-manager bij C&A naar een passief doodziek iemand”, vervolgt Wilfred. “Ik ben gelukkig een wilskrachtig mens. Positief denken is mijn motto. Niet zielig zitten doen. Ik prentte mij in dat het weer goed zou komen. Maar besefte ook dat ik mezelf wellicht valse hoop zou geven. Dat laatste was bijna het geval. Nadat het foute stuk van mijn dikke darm verwijderd is, heb ik acht chemo-spoelingen gehad. Dat traject werd per spoeling zwaarder. Aan het eind voelde ik me compleet afgebrand. De dood is toen niet ver weg geweest. Nog een spoeling had ik niet meer getrokken!”

 

De berg als therapie
Wilfreds lichaam bleek schoon, het herstel kon beginnen. Als onderdeel van zijn revalidatie heeft Wilfred als supporter in 2016 zijn vrienden Daniëlle en René ondersteund tijdens Alpe d'HuZes. “De sfeer die ik op de berg aantrof is niet uit te leggen. Elke deelnemer en supporter heeft zijn eigen verhaal, mensen begrijpen elkaar, maar iedereen is er uiteindelijk ook om dezelfde reden: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Ik heb de berg als therapeutisch ervaren. Ik ben een gelovig iemand. In bocht 7, in en rond het kerkje met een prachtig uitzicht, flitste de afgelopen tijd door me heen. Ondanks alle verdriet en ellende kon ik voor mezelf vaststellen dat ik weer gezond was.”

 

Hartoperatie
Alpe d'HuZes maakte zo veel indruk op Wilfred dat hij besloot om in 2017 als deelnemer de berg te beklimmen. Met Daniëlle en René als team 'Kiek veur oe'. Het werd een bevestiging van de positieve ervaringen van het voorafgaande jaar. “Toen we de terugreis begonnen voelde ik dat ik mijn kanker definitief op de berg had achtergelaten”, concludeert Wilfred. “Maar een mens kan meer dan kanker overkomen. Terug thuis moest ik weer onder het mes. Een hartoperatie. Met mijn cardioloog en fysiotherapeut heb ik overlegd of Alpe d'HuZes er in 2018 weer in zou zitten. Dat kon. Ik heb weer deelgenomen en nu heb ik mijn hartprobleem op de berg achter kunnen laten.” 

 

Herseninfarct

In 2019 heeft Wilfred niet kunnen deelnemen. Hij was onvoldoende hersteld van een in 2018 opgelopen herseninfarct. Thuis keek hij naar de tv-uitzendingen vanaf de berg. De bezinningsavond overtuigde Wilfred om dit jaar weer deel te nemen.
“Ik heb weer een doel om opnieuw erbij te zijn”, stelt Wilfred vast. “Dit jaar ga ik dat herseninfarct op de berg achterlaten. En dan is het goed geweest. Ik wil geen vierde keer moeten terugkomen om een volgende ziekte gedag te zeggen!” Dat het Alpe d'HuZes-virus, een gezonde ziekte, Wilfred goed te pakken heeft blijkt uit zijn slotopmerking: “Och, als iemand me vraagt een volgende keer mee te doen omdat hij of zij iets op de berg wil achterlaten, hoef ik niet lang na te denken. Als mijn conditie het toelaat wordt die vraag positief beantwoord!”

 

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/WilfredKok/alpe-dhuzes-2020
https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Kiek-veur-oe